BAZALKOVÁ SMĚS
V hlavní roli bylinky! Asi tak bych výstižně přiblížila dnešní recept. Bylinky jsou skvělou volbou na
ozvláštnění všemožných jídel – dodají jim totiž vůni, chuť a často i spoustu zdraví prospěšných látek.
Hodí se nejen do salátů, ale i čajů, smoothies, zmrzlin nebo i příloh od bulgur, přes kuskus až po
dnešní jáhly.
Moje oblíbená bylinka je bazalka, která se mimo jiné často využívá pro své silné aroma i v koupelích
nebo při inhalaci. Snižuje také krevní tlak a pomáhá při únavě nebo nachlazení. Já ji mám ale ráda
právě kvůli její vůni, která mi v kombinaci s rajčaty vždy evokuje Itálii. Proto jsem ji dnes
zkombinovala s rajčatovou směsí a opečeným bazalkovým tofu, které dohromady tvoří super dobré a
super výživné jídlo.
Budeme potřebovat:
- Jáhly
- Krájená rajčata v konzervě
- Lilek, mrkev, česnek
- Bazalkové tofu
- Lahůdkové droždí
- Sůl, pepř
- Sušené bylinky – bazalka (lze i čerstvá)
- Dýňová semínka
Jáhly pořádně propláchneme a vložíme do dvojnásobného množství vroucí vody. Vaříme asi 15 minut
do doby, než jáhly veškerou tekutinu neabsorbují. Poté je dochutíme solí, pepřem a bazalkou. Jáhly
můžete i zakápnout panenským olivovým olejem.
Mezitím si nakrájíme zeleninu (mrkev a lilek) a orestujeme je spolu s česnekem na rozpálené pánvi.
Také si rozkrojíme tofu na větší trojúhelníky a necháme v troubě na 10 minut.
Po cca 5-7 minutách, kdy by měla být zelenina do zlatava orestovaná, ji zalijeme rajčaty a necháme
chvilku probublat. Na závěr směs doladíme opět bazalkou a můžeme použít i lahůdkovým droždím.
Nyní můžeme servírovat! V oblíbené kokosové misce vytvoříme postýlku z listové zeleniny, na kterou
naskládáme bylinkové jáhly, zeleninovou směs, opečené tofu a celé to zasypeme dyňovými semínky.
Teď už jen uchopit kokosovou vidličku a výživný oběd či večeři si vychutnat. Dobrou chuť!