FARMÁŘSKÝ SALÁT S TOFU

Křupavé pečené brambory, zemitá hnědá čočka, svěží salát a krém z tofu se sušenými rajčaty sloužící jako dip nebo dresink. Už se vám sbíhají sliny? Dejte šanci tomuhle lahodnému salátu, který zasytí, potěší, dodá tělu nálož živin a zároveň přidá pozitivní energii do těchto letních dní ☺ 

 

Budeme potřebovat:

  • 150 g brambor
  • 100 g hnědé čočky (z konzervy)
  • 100 g tofu natural
  • Mrkev, celer, cibule, česnek
  • Hrášek, brokolice, kukuřice
  • Hlávkový salát
  • Jablečný ocet
  • Lahůdkové droždí
  • 1 lžička hořčice
  • Sůl, pepř, římský kmín
  • Tamari omáčka
  • Pažitka, sušená rajčata

 

 

Brambory umyjeme, aby měly čistou slupku a nakrájíme na větší kostky. Okořeníme je solí, pepřem a paprikou, zakápneme olivovým olejem a necháme péct v předehřáté troubě přibližně 30 minut do zlatova. 

 

Mezitím si v hrnci podusíme zeleninu – mrkev, celer, cibuli, česnek, hrášek, kukuřici a brokolici. Když je po 10 minutách změklá a provařená, přidáme k ní důkladně propláchnutou čočku a vaříme dalších 5 minut. Směs ochutíme římským kmínem, solí a pepřem. 

Na vedlejší pánvi také necháme opéct polovinu tofu (50 g), které ochutíme sojovou omáčkou. 

 

Zbylý kus tofu rozmixujeme s uvařeným celerem a česnekem tyčovým mixérem. Podle toho, jak je vaše tofu měkké, přilijte až 5O ml vody, aby se snáze vytvořil tuhý „sýrovitý“ krém. Také ke krému přidáme lžíci octa, lžíci lahůdkového droždí, sůl a pepř a na závěr nakrájené sušené rajče a pažitku. 

 

Nyní už vše můžeme servírovat v kokosové misce. Nejdříve si v ní vytvoříme salát z oblíbené čerstvé zeleniny a provensálských bylinek a postupně na něj naskládáme zbytek přichystaných ingrediencí – pečené brambory, čočková směs se zeleninou a tofu krém. Ideální je ale vše promíchat ve velké míse, aby se chutě propojily. 

Nyní už jen kokosovou vidličku do ruky a dobrou chuť!



Zpět do obchodu