ARAŠÍDOVO-BATÁTOVÁ SMĚS S TOFU

ARAŠÍDOVO-BATÁTOVÁ SMĚS S TOFU 


Znáš japonské sladké batáty? V obchodech většinou narazíme hlavně na batáty oranžové. Když se ale poštěstí, dá se tenhle skvost, chuťově i texturou připomínající vanilkový dort, ulovit i u nás Čechách! Nemusíš se ale bát, tyto batáty s bílým vnitřkem a nafialovělou slupkou jsou často méně sladké a škrobovitější než ty oranžové. Výživově se taky o nic neochudíme, obsahují například vitamín C či B6, draslík, vlákninu a spoustu dalších zdraví prospěšných látek.
Nasládlá chuť arašídů se skvěle doplňuje s výrazném curry a tvoří spolu neodolatelnou, krémovou kombinaci. Jídlo je za chvilku hotové a uvidíš, že litovat určitě nebudeš ????

1 arašíd batát brambor

Budeme potřebovat:
100 g tofu natural
100 g batáty (s bílým vnitřkem) – lze použít i oranžové
100 g brambor
80 g brokolice
80 g žampiónů
15 g arašídového másla
lžíce Tamari či sójové omáčky
pár kapek chilli omáčky
1 lžička curry pasty (lze nahradit curry kořením)


Nejprve si nakrájíme batátu a brambory a uvaříme je v malém hrnci. Na vedlejší pánvi si rozehřejeme kapku kokosového oleje, na kterém začneme restovat brokolici. Po pár minutách k ní přidáme žampióny a na kostky nakrájené tofu. Průběžně promícháváme, avšak ne příliš frekventovaně, aby se nám směs opekla do křupava. Když jsou brambory hotové, přidáme je na pánev.
V malé misce si smícháme tamari, curry pastu, chilli omáčku a arašídové máslo – pokud používáte tužší pastu či máslo, přidejte kapku vody. Výslednou pastu pak nalijeme na pánev a promícháme s ingrediencemi a necháme posledních pár minut restovat, aby se chutě spojily. Na závěr dochutíme solí a pepřem.
Hotovou curry směs pak servírujeme v kokosové misce (můžeme servírovat na oblíbeném salátu ochuceném balsamicem), zakápneme ji arašídovým máslem či posypeme křupavými arašídy a můžeme podávat. Kokosovou vidličku do ruky a dobrou chuť!

Nutriční hodnoty: 51 g S / 15 g T / 26 g B

Zpět do obchodu