AVOKÁDOVÝ SALÁT SE SOJOVÝM MASEM

AVOKÁDOVÝ SALÁT SE SOJOVÝM MASEM 


Je avokádo ovoce nebo zelenina? Na první pohled by se totiž mohlo zdát, že se jedná o zeleninu, ale opak je pravdou – český botanický název hruškovec přelahodný nese díky svému tvaru připomínajícímu hrušku a někdy se mu dokonce díky svému obsahu tuku a krémové konzistenci přezdívá máslové ovoce. My ale víme, že tuku z avokáda se bát nemusíme a proto se mu rozhodně nevyhýbáme! Obsahuje převážně mononenasycené mastné kyseliny a je plné vitamínů a minerálů.
A co je hlavní – jeho konzistence a chuť je prostě výborná. Po dozrání je měkké, jemné a v salátu poslouží jako skvělý, krémový dresink. A protože se nebojíme koření a zajímavých kombinací, umíchali jsme salát jako je tenhle. Dobrou chuť!

5 avo salát

Budeme potřebovat
½ avokáda (přibližně 60 g)
80 g sójového „kuřecího masa“ – lze použít i tofu či sójové kousky
1-2 lžíce teryaki omáčky
80 g hub
Stroužek česneku
Římský salát, okurka, řepa
1 lžička dýňového oleje
Citrón
Sůl, pepř, chilli
Lžíce dýňových semínek


Nejdříve si připravíme na pánvi „masovou směs“. Orestujeme na plátky nakrájený česnek, po 2 minutách k němu přidáme houby a sójové kuřecí maso a restujeme do zlatova dalších 5 minut. Směs dochutíme lžící teryaki omáčky, případně solí a pepřem.
Mezitím si v menší misce rozmačkáme avokádo, které zakápneme citrónem a okořeníme dle chuti solí, pepřem a chilli. Kaši z avokáda promícháme s římským salátem a kapkou dýňového oleje. Do salátu můžeme přidat jakoukoliv další oblíbenou zeleninu – my zvolili salátovou okurku a řepu, která svojí sladkostí podpoří chuť teryaki masa s houbami.
V posledním kroku jen vložíme salát do kokosové misky, poklademe na něj restovanou směs a navíc posypeme dalšími kousky avokáda a dýňovými semínky.


Nutriční hodnoty: 25 g S / 25 g T / 26 g B

Zpět do obchodu