CHAI BIRCHER MUESLI
Bircher muesli – znáš tenhle způsob přípravy ovesných vloček? Původně pochází ze Švýcarska, kde ho lékař Maximilian Bircher-Benner podával pacientům alpského sanatoria. Proto recept nese právě jeho jméno. Základními ingrediencemi jsou ovesné vločky a jablka, jež do sebe přes noc nasají tekutinu a změknou – jedná se o způsob fermentace, který má příznivý vliv na naše trávení.
Aby ovšem recept nebyl příliš nudný, přidáme si do něj dnes ještě ořechy a semínka, která se během nočního namočení aktivují a tím zvýší svoji vstřebatelnost. Pořádný šmrnc pak dodá chai koření, které celou směs lahodně provoní.
Budeme potřebovat:
- ½ hrnku ovesných vloček
- 1 hrnek mandlového mléka
- Hrst mandlí
- Hrst rozinek
- Sušená jablka
- 1 lžíce mletých lněných semínek
- 1 lžička chai koření
- Arašídové máslo
- Skořice
Jako první si nakrájíme na menší kousky mandle a sušená jablka. Přemístíme je do misky, přidáme k nim zbylé suché ingredience jako ovesné vločky, rozinky, mletá lněná semínka a chai koření a vše zamícháme. Poté ke směsi přilijeme mandlové mléko, opět zamícháme a tím naše práce končí. Misku přiklopíme víkem a bircher muesli necháme přes noc odstát v lednici – vločky a semínka do sebe mléko nasají a ráno by na nás měla čekat krémová konzistence.
Druhý den hotové bircher muesli přendáme do oblíbené kokosové misky, dozdobíme plátky sušených jablek a oblíbeným ořechovým máslem, posypeme skořicí a máme hotovo! Kokosovou lžičku do ruky a dobrou chuť ????