CURRY DÝŇOVÁ POLÉVKA S TOFU

CURRY DÝŇOVÁ POLÉVKA S TOFU

Je podzim – a když je podzim, je i hodně dýně. Často ji bývá i tak moc, že ani nevíme, co z ní dělat. Naštěstí má ale široké využití a my ji tak můžeme přidat téměř do čehokoliv od hlavních chodů přes dezerty až po oblíbené polévky. A právě polévku si dnes přichystáme, protože ty kromě dýní k podzimu také neodmyslitelně patří. Šmrnc ji dává curry koření, a příjemné zjemnění zase kokosové mléko. Dýňová semínka přidají křupavý efekt a opečené tofu dodá dávku bílkovin. A souhra chutí je samozřejmostí. 

13 Polévka dýně tofu

Budeme potřebovat: 

  • 1 cibule
  • ½ dýně Hokkaidó
  • 1 mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • ½ hrnku kokosového mléka
  • Zeleninový vývar/voda
  • Olivový olej
  • 1 lžička curry koření, sůl, pepř
  • Marinované tofu
  • Dýňová semínka
  • TIP: k polévce se skvěle hodí lístky koriandru

Do hrnce si dáme kapku olivového oleje a necháme na něm orestovat cibuli nakrájenou na kostičky s curry kořením. Když nám začíná zlátnout, přidáme k ní i dýni, mrkev a česnek. Zeleninu průběžně promícháváme a po pár minutách ji zalijeme zeleninovým vývarem, aby byla zelenina ponořená a necháme 10 minut vařit. Po této době by mělo být vše uvařeno do měkka a veškerý obsah rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem (můžeme použít i stolní mixér). V tomto okamžiku přilijeme kokosové mléko podle konzistence, osolíme a opepříme. Také si na pánvi do křupava opečeme kostky tofu. 

Hotovu polévku můžeme nalít do oblíbené kokosové misky, dozdobíme tofu, semínky a můžeme podávat s naší kokosovou lžící. Dobrou chuť! 

Zpět do obchodu