CURRY DÝŇOVÁ POLÉVKA S TOFU
Je podzim – a když je podzim, je i hodně dýně. Často ji bývá i tak moc, že ani nevíme, co z ní dělat. Naštěstí má ale široké využití a my ji tak můžeme přidat téměř do čehokoliv od hlavních chodů přes dezerty až po oblíbené polévky. A právě polévku si dnes přichystáme, protože ty kromě dýní k podzimu také neodmyslitelně patří. Šmrnc ji dává curry koření, a příjemné zjemnění zase kokosové mléko. Dýňová semínka přidají křupavý efekt a opečené tofu dodá dávku bílkovin. A souhra chutí je samozřejmostí.
Budeme potřebovat:
- 1 cibule
- ½ dýně Hokkaidó
- 1 mrkev
- 2 stroužky česneku
- ½ hrnku kokosového mléka
- Zeleninový vývar/voda
- Olivový olej
- 1 lžička curry koření, sůl, pepř
- Marinované tofu
- Dýňová semínka
- TIP: k polévce se skvěle hodí lístky koriandru
Do hrnce si dáme kapku olivového oleje a necháme na něm orestovat cibuli nakrájenou na kostičky s curry kořením. Když nám začíná zlátnout, přidáme k ní i dýni, mrkev a česnek. Zeleninu průběžně promícháváme a po pár minutách ji zalijeme zeleninovým vývarem, aby byla zelenina ponořená a necháme 10 minut vařit. Po této době by mělo být vše uvařeno do měkka a veškerý obsah rozmixujeme v hrnci tyčovým mixérem (můžeme použít i stolní mixér). V tomto okamžiku přilijeme kokosové mléko podle konzistence, osolíme a opepříme. Také si na pánvi do křupava opečeme kostky tofu.
Hotovu polévku můžeme nalít do oblíbené kokosové misky, dozdobíme tofu, semínky a můžeme podávat s naší kokosovou lžící. Dobrou chuť!