Fry rice aneb smažená rýže je rychlovka, která se hodí vždy, když člověk nestíhá a zároveň se chce pořád kvalitně najíst. Stačí jen předvařit rýži na pár dní dopředu, skladovat ji v lednici a pak vždy na porci kus odebrat a přidat rovnou na pánev. Právě díky tomu, že máš rýže čas na odpočinek k uležení pak vytvoří o to zajímavější strukturu! Jaká je vaše oblíbená rychlovka?
Budeme potřebovat
- 70 g rýže Basmati
- 50 g tofu
- 2 vejce
- Řepkový olej
- Cibule, mrkev, česnek
- 1 lžíce sójové omáčky
- Špetka chilli
Rýži propláchneme a uvaříme dle návodu. Ideálně ji po uvaření necháme vychladnout a pak ji dáme odpočinout do lednice, ale určitě si postačíte i s čerstvě uvařenou.
Na pánvi necháme rozehřát olej, na kterém zprudka orestujeme cibuli. Jakmile trochu zesklovatí, přidáme k ní mrkev, česnek a tofu a opékáme další 3 minuty. Poté k zelenině přidáme rýži a až začne být do křupava opečená, rozklepneme ke směsi dvě vejce. Na závěr směs ochutíme sójovou omáčkou, solí, pepřem a špetkou chilli koření. Hotovou směs přendáme do oblíbené kokosové misky a servírujeme s kokosovou lžící. Dobrou chuť!