MISO - JÁHLOTO

Miso pasta je tradiční japonský výrobek, který vzniká kombinací sójových bobů se solí a fermentačním činidlem, avšak často se k ní přidává i obilovina jako rýže nebo ječmen. Díky procesu fermentace miso pasta získá probiotika, která jsou velmi důležitá pro náš střevní mikrobiom, a tak bychom toto výživné a zároveň chuťově výborné dochucovadlo měli určitě zařadit do našich jídelníčků. 

Dnes miso pastu přidáme ke směsi z jáhel, tofu a mandlového másla, které dohromady vytváří neodolatelnou kombinaci. Zkuste sami! 

Budeme potřebovat:

  • 70 g jáhel
  • 100 g tofu
  • 1 lžíce miso pasty
  • 50 ml rajčatové pasaty
  • Cibule, mrkev
  • Zelí
  • Houby, květák
  • Koření garam masala, sůl, pepř, sušený česnek
  • Jarní cibulka
  • 1 lžíce mandlového másla
  • Mandle Zkokosu

 

Jáhly pořádně propláchneme, vložíme do vroucí neosolené vody a vaříme přibližně 15 minut. 

Mezitím si na pánvi orestujeme na proužky nakrájenou cibuli s kořením garam masala. Když začne sklovatět a provoní celou kuchyň, přidáme k ní mrkev a po chvilce i zelí s květákem a houbami. Chvilku zeleninu ještě opékáme, poté podlijeme trochou vody a necháme 10 minut dusit, dokud není zelí uvařené. Směs průběžně promícháváme a podléváme, ale většinu času ji necháme dusit pod pokličkou. 

Když je zelenina hotová, pokličku dáme pryč, aby se vypařil zbytek vody a mohli jsme k směsi přimíchat tofu a po chvilce i jáhly. Na závěr směs dochutíme solí, pepřem, sušeným česnekem a sosem, který si jsme si připravili smícháním miso pasty, pasaty a mandlového másla. 

Hotové jáhloto přendáme do oblíbené kokosové misky, dozdobíme nakrájenými mandlemi a jarní cibulkou a můžeme podávat! Nyní už jen uchopit kokosovou vidličku a dobrou chuť! 

 

Zpět do obchodu