QUINOA SALÁT S KŘUPAVOU CIZRNOU

Cizrna beraní (nebo také římský hrách) je luštěnina, která je celosvětově hojně rozšířená, a tak má v kuchyni široké využití. Je skvělým zdrojem proteinu a vlákniny – věděli jste, že protein je nejvíce uspokojující makroživina? V procesu trávení se pak chová podobně jako vláknina, kterou tělo déle tráví a tak nás obě látky ponechají delší dobu sytými. Navíc přísun bílkovin zvýšíme přidáním quinoy, tofu a nesmíme opomenout ani arašídy, které plno lidí zařazuje mylně mezi ořechy – arašídy jsou totiž také luštěnina! 

Dnes si tedy připravíme salát nabitý rostlinnými bílkovinami, které člověka uspokojí nejen po stránce dodání energie, ale i po stránce chuťové. 

 

Budeme potřebovat:

  • ½ hrnku quinoa
  • ½ plechovky cizrny
  • 70 g tofu
  • Červená řepa
  • Batáta
  • Žampiony
  • Listový salát, okurka
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • Kokosový olej
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžíce arašídového másla
  • 1 lžička rýžového octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • Pekanové ořechy Zkokosu

Quinou propláchneme a necháme vařit pod pokličkou v osolené vodě ochucenou skořicí. 

Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Cizrnu zbavíme nálevu a také ji pořádně propláchneme. Oboje vyskládáme na plech s pečícím papírem, na který ještě přidáme kostky tofu a červenou řepu. Vše osolíme, opepříme a promasírujeme s kapkou kokosového oleje. Vedle si jen vyskládáme na plátky nakrájenou batátu, které posypeme skořicí. Vše pečeme přibližně 3O minut. 

 

Nyní si připravíme dresink smícháním sójové omáčky, arašídového másla, lžičky hořčice, rýžového octa a javorového sirupu. 

 

Do oblíbené kokosové misky dáme salát s okurkou, na který dáme uvařenou quinou a pečenou směs s tofu a cizrnou. Vše zakápneme dresinkem a posypeme pekanovými ořechovy Zkokosu – kokosovou vidličku do ruky a dobrou chuť! 



Zpět do obchodu