SLADKÝ HUMMUS

SLADKÝ HUMMUS

Znáš hummus? Pokud ne, nemusíš se lekat! Nejedná se o nic odpuzujícího. Je to řecký výraz pro českou cizrnu neboli římský hrách. Stejně tak je hummus ale i název pro slanou pomazánku, kde jsou hlavními ingrediencemi cizrna, tahini, olej a koření. Klasický hummus si společně přichystáme až příště, dnes jsem si připravila jeho sladkou verzi. 

Cizrna má sama o sobě neutrální, mírně nasládlou chuť, a proto je k takovým experimentům jako dělaná. 

1 sladký humuss

Budeme potřebovat:

  • ½ hrnku cizrny – vařené nebo z konzervy
  • 1 lžíce tahini
  • špetka soli
  • 2 datle
  • Pár lžic vody/rostlinného mléka

Pokud si chcete cizrnu podomácku uvařit, nejdřív ji nechte pár hodin (ideálně přes noc) namočit a poté uvařte buď podle návodu nebo 15 minut v tlakovém hrnci. Poté ji opláchněte a nechte odležet v lednici, aby zchladla. 

V případě, že používáte konzervovanou cizrnu, důkladně ji propláchněte od slaného nálevu! 

Nyní můžeme přistoupit k samotnému receptu. Do vysoké nádoby přemístíme cizrnu a přidáme k ní zbytek ingrediencí. S tekutinou to nepřehánějte, aby nebyl humus příliš tekutý. Pořádně promixujeme, aby nám vznikl krásně krémový krém. Ten přemístíme do kokosové misky, dozdobíme (třeba kakaovými boby) a je hotovo!

Hummus můžeme podávat buď samotný s kokosovou lžičkou nebo jím potřít pečivo či sladké brambory. Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení