XANTHAN GUMA ZMRZLINA

XANTHAN GUMA ZMRZLINA
 
Znáš xantanovou gumu? Ať už zní její název sebestrašidelněji, nemusíš se bát, jedná se totiž o látku přírodního původu. Díky svým pojícím vlastnostem se často využívá v pečivu, zvláště v tom bezlepkovém. Kromě toho ale slouží i k zahušťování, přípravě dresinků či přípravě zmrzlin, ve kterých zabraňuje tvoření krystalků a zároveň pomáhá vytvořit krémovou konzistenci. Je ovšem nutné ji se směsí vždy pořádně promíchat a promixovat.
Své krémové vlastnosti každopádně projevila právě v této osvěžující jahodovo-banánové zmrzlině, která je ozvláštněná o karob a skořici.
 
IMG-20210519-WA0004
 
Budeme potřebovat:
100 g mražených jahod
100 g mraženého banánu
1 lžička karobu
Špetka skořice
Oblíbený topping – kokosové chipsy, kakaové boby
20 g kešu másla
Špetka xantanové gumy
80 ml rostlinného mléka
 
Jako první vložíme do mixéru mražené jahody s banánem a kořením. Přilijeme k nim rostlinné mléko a mixujeme do hladkého krému. V tom bodě krém poprášíme xantanovou gumou a mixujeme další minutu až dvě – je důležité mixovat důkladně, aby guma nevytvořila hrudky a rozpustila se do celé zmrzliny.
Hotovou zmrzlinu pak jen přemístíme do kokosové misky, dozdobíme oblíbeným topingem a kešu máslem a můžeme podávat! Kokosovou lžíci do ruky a dobrou chuť!
 
MAKRA: 40 S / 14 T / 6 B

 

 

Zpět do obchodu