ZELNÝ SALÁT S ČERNÝM SEZAMEM
Zdravá strava nemusí být drahou záležitostí, která by vyžadovala nejmodernější „superfoods“ nebo jiné produkty. Naše peněženka je zas o něco lehčí a představa, jak úžasné účinky po těchto potravinách nastanou, zůstane někdy opravdu jen představou. Přitom někdy se stačí porozhlédnout jen kolem nás a zjistíme, kolik takových superpotravin je naše matička Země nabízí na každém rohu – a jednou z těchto potravin je třeba bílé zelí. Právě to je zrovna u nás v ČR naprosto lokální potravinou a jeho obsah vitamínů, minerálů a antioxidačních látek předběhne kdejaké komerční produkty.
Navíc se dá v kuchyni využít na mnoho způsobů a nemusíme ho konzumovat jen ke kachně a knedlíkům. Například v tomto salátu je křehké, křupavé a plné chutí a zkrátka něčím, na čem si určitě pochutnáte. Zkuste sami!
Budeme potřebovat:
- 1/4 hlávky bílého zelí
- 1 mrkev
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 2 lžíce vinného octa
- 4 lžíce dýňového oleje
- Pepř
- Černý sezam
Nejdřív si nakrájíme zelí na tenké proužky a nastrouháme mrkev. Zeleninu vložíme do mísy, posypeme solí, pořádně smícháme a necháme pár minut odstát. Poté do mísy přidáme zbytek ingrediencí (dýňový olej, vinný ocet, cukr a pepř) a ideálně rukama vše ještě jednou pořádně promačkáme. Díky tomuto procesu zelí zkřehne a bude krásně křupavé.
Takto hotový salát můžeme nechat odležet v lednici nebo rovnou servírovat do kokosové misky. Salát posypeme oblíbenými semínky, chopíme se kokosové vidličky a můžeme jíst. Dobrou chuť!
Výhodou je, že vydrží dlouho v lednici ????